Jak správně pečovat o okna? Nezapomínejte na seřízení a výměnu těsnění

Aby mohla plastová okna co nejlépe sloužit, je naprosto zásadní správná péče a občasná výměna některých dílů. Jedině tak si zachovají své funkční vlastnosti a budou nabízet odpovídající komfort. V článku najdete doporučení, jak správně pečovat o okna a jaké úkoly svěřit profesionálům.

Jak správně pečovat o okna? Nezapomínejte na seřízení a výměnu těsnění

Pravidelná výměna těsnění

Jedním z pravidelných úkolů při údržbě oken je výměna těsnění. Úkolem okenního těsnění je zabraňovat úniku tepla či pronikání studeného vzduchu dovnitř. A protože se jedná o pěnový plastový materiál, postupně se opotřebuje, takže je nutná výměna, aby bylo možné udržet optimální fungování a vlastnosti. Těsnění do oken bez problémů koupíte, jen je potřeba vybrat správnou variantu. Díky jednoduchému způsobu instalace si s výměnou jistě zvládne poradit skoro každý.

Jak správně pečovat o okna? Nezapomínejte na seřízení a výměnu těsnění

Seřízení oken pro optimální fungování

Během používání oken dochází k tomu, že se jednotlivé části opotřebovávají. A to může omezovat optimální fungování systému otevírání. Jednou za čas tak je žádoucí pustit se do seřízení oken. S tím vám pomohou profesionálové, kteří přesně ví, na co se zaměřit a jak by měl vypadat výsledek. Seřízení nepodceňujte v rámci záruční doby, ale i později jako pravidelný servis. Odměnou vám budou správně fungující okna s takovými vlastnostmi, jaké od nich očekáváte.

Jak správně pečovat o okna? Nezapomínejte na seřízení a výměnu těsnění

Nezapomeňte na žaluzie a další příslušenství

K oknu patří také stínící technika, jako jsou například žaluzie. S jejich pomocí si přizpůsobíte zastínění aktuálním potřebám. Při častém používání se však může stát, že přestanou optimálně fungovat. A jak to napravit? Řešením může být výměna některé z ovládacích částí. Poměrně častý je i přetržený řetízek, což je u žaluzie do oken poměrně problém, které vyžaduje řešení. S trochou šikovnosti to zvládnete sami a sehnání náhradních dílů je jednoduché.

Zdroj foto: Spravaoken.cz, Pixabay.com

Související příspěvky